Lotto började spelas redan på 1500-talet. Det är ett populärt hasardspel, alltså ett spel vars utgång beror på slumpen och inte på skicklighet. Ursprungligen var lotto ett hasardspel som innefattade tärningar eller kort, men har på senare tid även utvecklats till ett spel där du får välja ett antal nummer som ska matchas med de nummer som dyker upp i den senare dragningen. Detta görs såklart mot en insats. Du har chansen att vinna tillbaka insatsen, och ännu mer, beroende på hur många nummer du lyckas pricka in och hur stor insatsen är. Lotto kom till Sverige 1980 och under det statliga spelbolagets Tipstjänst, idag Svenska Spel. Spelet har på senare tid adderats med Joker där två jokrar, som är två slumpvalda nummer, ger Drömvinsten. Denna kan uppgå till flera miljoner kronor.

Lotto är ett lätt spel att spela för alla, då du egentligen inte behöver ha några förkunskaper eller annan speciell skicklighet. Det enda du behöver veta är vilka spelregler det är som gäller. Du behöver inte ta hänsyn till andra spelare, såsom i till exempel poker där du har motståndare du ska spela ut och behöver inte heller bluffa eller ha andra trick för dig. Enkelheten och chansen på storvinsten är det som lockar de flesta. Det är okomplicerat att slumpvis välja, eller till och med låta systemet välja åt dig, de nummer som skulle kunna innebära att hela ditt liv förändras på en sekund. Att människor drömmer sig bort en stund när de lämnar in sina rader är en regel snarare än ett undantag.

Hur du spelar Lotto

Du kommer få en spelbricka framför dig där du ska välja dina rader och nummer. En rad består av sju nummer där du ska få så många lika nummer som möjligt av de nummer som dras. Varje rad kostar en avgift och du kan lämna in hur många rader du vill. Dessa nummer kan du antingen välja själv eller låta dem slumpas fram. Det kommer dras 7 nummer av 35 möjliga och det är dessa som ska matcha dina nummer så exakt som möjligt. Efter huvuddragningen görs en dragning på fyra tilläggsnummer som ökar dina vinstchanser. Detta innebär att du inte behöver ha sju rätt på de första numren utan kan till exempel få sex rätt på huvudnumren och ett rätt på tilläggsnumren (6+1 rätt).

Plattformar

Lotto finns att spela på många olika ställen. Om du vill ha en fysisk lott kan du snöra på sig skorna och bege sig till närmaste spelombud för att för hand kryssa i dina nummer och rader. Om du är istället föredrar den datoriserade varianten kan du välja bland de otaliga lottoversioner online. Just lotto har otroligt många plattformar att välja på; Svenska Spel, diverse online casinon och mobilappar finns att tillgå bara genom en snabb sökning på din enhet. Dragningarna kan du följa live via din TV, online eller låta få dina rader bli rättade automatiskt om du råkade missa din dragning.

Så vinner du

Egentligen handlar hela spelet om att pricka in så många rätt som möjligt. Dina nummer ska matcha dragningen. För att öka dina vinstchanser kan du lägga till fyra nummer – tilläggsnummer och även joker. Joker innebär att ju fler jokernummer i följd som matchar din rad, desto större vinstchans har du. Lyckas du matcha hela jokerraden kommer du antagligen komma hem med lite tjockare plånbok än innan. Oddsen för att få sju rätt på joker är 1:10 000 000 och kan generera en vinstsumma upp till 30 000 000 kronor. Det finns även något som kallas för Drömvinsten, där sju rätt på lotto + två rätt på joker ger en vinst som börjar på 75 000 000 kronor och växer med 1–2 000 000 kronor per vecka tills en lycklig vinnare kammar hem potten.

Lotto är som sagt ett rent slumpartat spel. Det finns ingen taktik du kan använda, lura systemet, använda algoritmer eller liknande. Det är ren och skär tur som avgör om du kommer gå därifrån som storvinnare eller som förlorare. Har flera spelare samma nummer kommer vinsten att delas lika mellan dessa. Det gäller att vara ensam med din rad om du vill åt de riktigt stora pengarna. Rekordvinst för Drömvinsten är hela 237 697 528 kronor och delades ut till en lycklig vinnare i Norrköping under 2017. Det finns också lotto där inte Drömvinsten är med i spelet, utan istället spelas det om en stor jackpott. Där kan vinsten uppgå till flera miljarder svenska kronor, men då är det också mycket mindre chans att vinna.

Liten insats kontra stora vinster

Lotto är ett av de enklaste och roligare spelen. Spänningen när numren dras en efter en är svår att få på andra spel. Lotto passar de flesta, storspelare som nybörjare, så länge du är över 18 år. Insatsen är den du väljer att den ska vara, med en början på endast tre kronor. Det är en liten insats som trots allt innebär en ärlig chans att vinna. Du kanske inte vinner högsta vinsten med låg insats, men även små insatser kan innebära fina tillskott i plånboken. Välj dina rader själv eller låt siffrorna slumpas fram av datorer och testa lyckan, du också!